New homes approved for Warminster Road MoD, Bath

17th February 2015

Plans to redevelop a redundant former MoD site close to the centre of Bath have this week been approved by Bath and North East Somerset Council’s Development Control Committee. The designs by ADAM Architecture were submitted by development company, Square Bay, and will see the delivery of 204 new homes on the brownfield site, which has been identified for new homes by Bath & North East Council in their adopted Core Strategy.

With the site occupying a prominent position in relation to Bath’s World Heritage Site, Square Bay appointed ADAM Architecture to design the development. The architectural approach is classical, but adapted for a contemporary context. Traditional materials are used throughout, including Bath stone, natural slate roofs and timber window frames. The architect for the scheme, renowned classicist Prof. Robert Adam, said “We are very pleased to have the committee support for this exciting scheme on this important site. We believe that we are adding something new to the classical legacy of Bath, in the same tradition as the Georgians but interpreted for modern needs. It will provide much-needed new housing, surrounded by green space and alongside the canal with its own distinctive character.”

The approved scheme includes 40% affordable housing to help address a shortage in the city, as well as significant contributions of land and financial assistance to neighbouring St Mary’s Bathwick Primary School. The plans include significant areas of landscaped green space and tree planting on sloping areas overlooking the Kennett and Avon Canal. This includes the enhancement of existing public rights of way and a landscaped amphitheatre on the canal side which will be accessible to all.

Markham Hanson of Square Bay said “We are delighted to have secured planning consent to deliver much needed quality housing in the city, breathing new life into a previously developed site. We fully recognised the importance of this site with regard to Bath’s World Heritage Site, which is why we adopted a traditional approach to the design and materials. We have also included extensive areas of natural landscaped areas, enhancing the canalside setting, which we hope will be used and enjoyed by all in the city.”