New country house in Surrey parkland

New country house in Surrey parkland

A new house that explores the principles of Palladio's Villa Rotunda near Vicenza, Italy and the English tradition of adapting and developing the rotunda form, as at Mereworth Castle, Kent or Burlington's Chiswick Villa. This traditional, classical house has a central circular hall with a domed light and coffered ceiling, with a giant, Tetrastyle Ionic portico on the entrance facade. This is echoed by the projecting portico on the southern elevation. The side elevations are simpler in form, each with a non-projecting pediment over pilasters. Two wings house a swimming pool complex and ancillary accommodation, with a simple surrounding garden and landscape that blends with the parkland setting.

Designed by Nigel Anderson