Industrial workshop conversion, Hampshire

Industrial workshop conversion, Hampshire

This building was a redundant estate workshop, formerly used as a forge and a sawmill, with a particularly unusual and prominent water tower feature. The works involved the careful extension of the property and its conversion into a single family house. The design retains the original features of the building using the high ceilings and exposed timbers to create a dramatic sense of space. Other features such as the purpose-made library shelving was specifically designed to relate to the original Victorian machinery located in the building. A spiral staircase was inserted in the water tower to give access to the roof and the remarkable views of up to 40 miles in all directions. This is reputedly the highest point in Hampshire, providing an ideal platform for the clients’ amateur interest in astronomy.

Designed by Nigel Anderson