New villa, Hampshire

New villa, Hampshire

The new Villa replaces an uninspiring 1970’s house in rural Hampshire. Facing on to a quiet country lane and overlooking an open landscape, the villa is built in white brick with Portland stone dressings, and a Welsh slate roof. The design takes its inspiration from the Regency period, a time when red brick was considered to be too harsh in the landscape and there was a desire for very light interiors. There is a view from the front door right through the house which gives a sense of spaciousness and a connection to the landscape. The bedrooms are placed in the four corners upstairs and are reached by a broad landing the full width of the house. The house does not have side elevations but rather a series of fronts, broadly symmetrical in their composition but of varying importance in the overall hierarchy of the house. The north front is seen first with its wings extending to welcome the visitor; the main garden front faces south and is more formal.

Winner of RIBA South Award 2016, Georgian Group Awards 2015 Giles Worsley Award for a New Building in a Georgian Context and Sunday Times British Homes Awards 2015 in the One-Off House or Extension category.

Designed by George Saumarez Smith

View interior gallery