Restoration & alterations to Birstwith Hall, North Yorkshire

Restoration & alterations to Birstwith Hall, North Yorkshire

This house began as a relatively modest farmhouse in the seventeenth century. Over the following centuries the house was extended significantly on a number of occasions, none of which were properly integrated into the core of the house. The result was a labyrinthine plan with too many internal rooms and tortured routes for those living in the house. The core objective therefore was to rationalise the layout to create a lighter, more open arrangement, where possible restoring rooms to their original proportions, whilst creating a layout better tailored to modern patterns of living with a large family kitchen in the heart of the house. A large new entrance hall was created in the centre of the house, adjoining a new stair hall, the decoration of which was sympathetic to the older building, so helping to create an elegant and understated traditional character that unified the interiors of this significant house.

Designed by Hugh Petter