New library extension to a house in Wiltshire

New library extension to a house in Wiltshire

A new Library extension has been added to a detached brick farmhouse in extensive grounds located in Wiltshire. The new extension replaced an orangery that had been added by the previous owners and which was of no architectural distinction and not in keeping with the style of the original house. The new Library extension is sympathetic to the character of the original house, whilst being designed to clearly appear as a subservient addition. The design follows a rectangular form with a shallow pitched slate roof. A small link separates the Library from the existing house so as to enhance the peaceful setting of the new room, regardless of how busy the rest of the house might be. Internally, a fireplace is centred on a pair of French doors which in turn lead out to the gardens. Full-height bespoke bookcases extend around the room. The ceiling is vaulted, the dramatic appearance of this is accentuated with discretely designed up-lighting on the bookshelf cornice. Overall, the new Library extension is an effective solution to the owners brief, as well as enhancing the overall appearance of the property.

Designed by Hugh Petter