Sands Gallery at the Ashmolean Museum, Oxford

Sands Gallery at the Ashmolean Museum, Oxford

The Sands Gallery is the first new picture gallery within the Ashmolean for forty years. The project was funded with a National Lottery grant, and forms part of the overall Sackler Library design for the University of Oxford. The Gallery is located above the new Griffith Institute, also designed by ADAM Architecture, and houses the museums' collection of rarely displayed twentieth century art. The space is classically proportioned with an elegant, shallow curved ceiling. This incorporates a fabric screen, diffusing ultra-violet light and protecting the exhibits from damage. The gallery is entered through a refined Etruscan doorway, emphasised with simple classical mouldings.

Designed by Robert Adam
Technical director Paul Hanvey