New clubhouse at Stocks Golf Club, Hertfordshire

New clubhouse at Stocks Golf Club, Hertfordshire

A replacement clubhouse and other service buildings have been designed for a highly acclaimed golf course surrounded by National Trust owned Ashridge Estate and an Area of Outstanding Natural Beauty. The design for the replacement clubhouse sensitively integrates the building into the landscape and helps promote the local building traditions of the Chilterns. This rustic aesthetic is fused with selected classical details, referring to the early work of Sir Edwin Lutyens. The building is designed in an H plan with a hipped roof to minimise its impact on the sensitive countryside location, and is also highly sustainable, using local materials for the oak frame, weather-boarded walls and a handmade clay tile roof which have a low embodied energy. Planning permission was finally granted in 2010 by the Planning Inspector, after a 5 year planning process which ended in an appeal.

Designed by Hugh Petter
Technical director Paul Hanvey