Sackler Libary Interior for Oxford University
Oxford

Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford
Sackler Library interior for Oxford University, Oxford

The Sackler Library is a new Humanities centre for Oxford University set within a small urban block. The complex comprises a group of buildings arranged to create a series of enclosed courtyards. At the heart of the library is the main rotunda with an open glass roof, designed to be glimpsed from different viewpoints around the site and to relate to a series of famous circular buildings across Oxford. The building is linked to the new Griffiths Institute, adorned by a large bronze frieze by Alexander Stoddart. Street entry is through a circular pavilion that refers to the Temple of Apollo at Bassae, first excavated by C.R. Cockerell, the architect of the Ashmolean Museum.




Commissioned by: The University of Oxford
Designed by: Robert Adam
Technical director: Paul Hanvey
Main Contractor: Wates Construction
Contract Value: £9.2 million
Completed in 2001

View exterior images







All Content © ADAM Architecture 2019  |  
Privacy Policy  |  
Site: ATGS